Helen Taselaar

Helen Taselaar

Pseudoniem van Inge Neeleman

Helen Taselaar is in 1956 in Rotterdam geboren en woont in haar geboortestad. Ze heeft twee kinderen. Ze houdt onder andere van lezen en bowlen. Schrijven deed ze als kind al, hoewel het toen nog niet haar bedoeling was om schrijfster te worden. Op ongeveer twaalfjarige leeftijd schreef ze schriften vol korte verhalen, alleen voor zichzelf, want ze liet ze aan niemand lezen. Haar eerste boek Manege Picadero, verscheen toen ze negentien of twintig jaar oud was. Nu heeft ze zo'n 52 boeken op haar naam staan.

Ze vindt het prettig om voor kinderen te schrijven, omdat kinderen leuke reacties naar haar sturen. Dat stimuleert haar om door te gaan met schrijven. Haar leukste boek is volgens haarzelf Rode rozen voor Kim. Helen Taselaar haalt haar ideeën overal vandaan. Uit kranten, uit tijdschriften, van de TV, etc. De verhalen bestaan doorgaans uit verzonnen situaties en spelen zich altijd af in een verzonnen omgeving. Een heel enkele keer gebruikt ze iets wat haarzelf of haar familie, vrienden of kennissen is overkomen.

Hoelang zij over het schrijven van een boek doet, hangt af van hoeveel zin en inspiratie ze heeft. Het best werkt Helen onder druk, want uit zichzelf begint ze niet zo snel aan een nieuw boek. Maar als ze eenmaal achter haar schrijfmachine zit, gaat alles vanzelf en kost het haar moeite om er weer achter vandaan te komen. Ze heeft geen speciale bedoeling met het schrijven van haar boeken. Wel vindt ze schrijven een goede uitlaatklep voor dingen die haar dwarszitten of die ze leuk vindt. Zo laat ze hoofdpersonen dingen doen die zijzelf graag had willen doen. Ze is dan ook van mening dat haar lezeressen haar het beste leren kennen door haar boeken. Meestal hebben haar verhalen een 'happy end'. Dat ze daar af en toe van afwijkt, zoals in Mandy blijft de Wildhof trouw wordt haar door sommige lezeressen niet in dank afgenomen! Momenteel schrijft ze geen boeken meer voor jongeren en wil zich meer gaan toeleggen op boeken voor volwassenen, dit tot groot verdriet van de fans.

Helen Taselaar schrijft ook wel onder de schuilnaam Inge Neeleman. De naam Inge leende zij van een nichtje en Neeleman is de achternaam van haar man. Kinderen die schrijver of schrijfster willen worden, raadt zij aan een eigen stijl te ontwikkelen en hun verhalen door anderen te laten lezen. Verder is het belangrijk de moed niet op te geven: echt talent krijgt vroeg of laat een kans!