Blog Sammie en Nele in Artis
Nog een paar dagen en dan is het maandag 24 maart. De dag waarop het boekje Sammie en Nele in Artis, van Dick Matena en mijzelf, feestelijk zal worden gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan schrijfster Mirjam Rotenstreich. Zij is vanaf het begin betrokken geweest bij het tot stand komen van de serie.
Margriet Dantuma en Manon Lauxtermann van Stichting Fayette sur la Tête, twee mooie, vrolijke actrices, zullen speciaal voor de kinderen die aanwezig zijn, een korte en grappige voorleespresentatie geven.
Er wordt een mooie hotspot Spui-etalage ingericht met originele illustraties uit het Artis-boek en er worden authentieke dierenfoto’s beschikbaar gesteld door Naturalis Artis Magistra.
Wat een eer! En nog wel op een van mijn lievelingsplekken: het Spui, altijd levendig, altijd anders en toch zo historisch; iets voorbij Athenaeum Boekhandel hoef je de deur van het Begijnhof maar open te duwen en als je daar dan naar binnen stapt, betreed je een schitterende eeuwenoude binnentuin, omringd door de prachtigste rijksmonumenten.
Ik kan soms echt ontroerd raken als ik me realiseer dat ik op zo’n moment deel uitmaak van zo’n schitterende omgeving en me opgenomen voel in de historie ervan.
Wie had ooit kunnen denken dat ik nog eens een serie kinderverhalen zou schrijven. En daarmee zelfs de verbinding zou leggen tussen twee passies in mijn leven: kinderen en Amsterdam. Ik niet in elk geval.
Enkele jaren geleden fietste ik op een zonnige dag langs een van de mooie grachten en ik voelde me betoverd door hun schoonheid. Mijn oog viel op de naam van een oud schip dat langs de kant lag: Neeltje… het koosnaampje waarmee mijn vader mij vroeger soms aansprak.
Het klinkt als een cliché, maar het voelde of ik even terug was in mijn veilige, gelukkige jeugd. Terwijl ik verder fietste, flitsten de zinnen door mijn hoofd en was de basis voor de serie ‘Sammie en Nele’ gelegd. De eerste zinnen kwamen als vanzelf en ik wist ook direct wat ik moest doen: de mooie en vaak historische plekken in Amsterdam met de kinderen verbinden. Zo zag ik het meisje Nele in een prachtig grachtenpand wonen en haar vriendje Sammie ertegenover, in zo’n vrolijke hippieachtige woonboot. Vlak bij elkaar dus, in dezelfde straat, verschillend en toch zo leuk.
Zo is het eerste verhaaltje Sammie en Nele. De poezenboot ontstaan en al snel volgde het Artis-verhaal.
In het derde boek, Sammie en Nele en Van Gogh, dat in het voorjaar 2015 zal verschijnen, gaan de kinderen, nadat Sammie op school is uitgelachen om zijn modderige tekening, op bezoek in het Van Gogh Museum. Daar zien ze ‘De aardappeleters’ (1885) en het ‘Zelfportret als schilder’ (1888), en de moeder van Nele vertelt over het soms moeilijke leven van Vincent van Gogh. Ook komt het afsnijden van zijn oor aan de orde. De kinderen krijgen de kans om daarover na te denken en zelf ook iets bijzonders te maken in het kinderatelier.
Uiteindelijk merkt Sammie dat hij met stug doorzetten en zijn best doen een prachtige overwinning op zichzelf en anderen heeft kunnen behalen.
Het is fantastisch dat ik zo’n rastekenaar als Dick bij mij in huis heb, want hij kan, als geen ander, de ingewikkeldste situaties omzetten in de meest ingenieuze tekeningen. Ik verheug me dan ook enorm op zijn illustraties bij het Van Gogh-verhaal en zie Sammie en Nele al helemaal rondlopen tussen de prachtige miniatuurschilderijtjes in die schitterende Van Gogh-kleuren.