Manon Berns in de spotlights
ALLES WAT JE NOG NIET WIST VAN… MANON BERNS
In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen. Aan het einde van elk interview geeft de auteur het stokje over aan een auteur naar keuze.
De auteur in de spotlights van deze week is Manon Berns.Korte introductie:
Of ze nu werkt voor een museum, kunstverzamelaar, krant of haar eigen galerie, in de banen van Manon Berns draait het om kunst. Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien, besloot ze de spannende kinderboekenserie  Blockbusters te schrijven, met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol. Het Picasso Mysterie is haar debuut.
Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
In mijn oester is het feest!
Lezen, onderzoeken, schrijven… drie jaar lang zat mijn oester dicht en schreef ik de eerste drie delen van mijn Blockbuster-serie. Nu staat hij wagenwijd open: boekpresentaties, signeren, scholen bezoeken. Superleuk om te doen, maar stiekem verheug ik me er weer op om in mijn oester te kruipen.
Mijn raarste eigenschap is… dat ik op mijn duim zuig als ik me op mijn gemak voel…
Ik heb het stopwoordje… stopzin. Als ik iets heel belangrijk vind, zeg ik het twee keer. Heel irritant.
En het woord dat ik mooi/speciaal vind is… verwondering.
Mijn favoriete quote is… ‘Alles van waarde is weerloos’, van Lucebert.
Momenteel lees ik in het boek… Altijd een paar tegelijk: Dertig dagen van Annelies Verbeke/ Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout/ dichtbundelVallen van Emma Crebolder/ In het wild, gesprekken van de straat van Nadja Hüpscher. Mijn favoriet is Soldaten huilen niet. Zo mooi hoe Rindert Kromhout het leven van kunstenares Vanessa Bell en schrijfster Virginia Woolf door kinderogen laat zien. Wat een eigenzinnige mensen. Heerlijk. Deel 2 en 3 heb ik ook gelezen, maar het eerste deel vind ik het best. Dus lees ik het nog een keer.
Mijn favoriete kinderboek is... Koning van Katoren van Jan Terlouw. Mijn vader las mijn zusjes en mij voor over stoere Stach, die schuifelende kerken wist te stoppen en het geneesmiddel tegen knobbelneuzen ontmaskerde. Ik lees het nu weer voor aan mijn kinderen: een fantasierijk boek, dat ook nog eens onderwerpen aansnijdt die nog steeds actueel zijn.
Mijn favoriete boekomslag is van het boek… De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése. Een boek dat je alleen al om de tekening van Juul Kraijer zou kopen. Haar werk vind ik griezelig mooi.Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek… Wat erg: 1 boek? Dan wordt het een hele dikke dichtbundel. Gedichten zijn niet eenduidig, die kun je op zo veel verschillende manieren lezen. Daar doe ik dan lekker lang mee.
Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor… Esther Gerritsen, omdat ik haar karakters vreemd vind en ik ze toch helemaal voor me zie. Wat ik van haar zou willen leren? Met zo weinig woorden zulke bijzondere mensen neerzetten!
Sanne de Bakker stelde jou de volgende vraag: Komt er een deel 4 over de Blockbusters? En zo ja; welke kunstenaar staat dan centraal?
In mijn hoofd ben ik al druk bezig met deel 4. Ik denk dat het over het surrealisme en Dalà gaat. Eerst maar eens naar zijn museum in Figueres deze zomer.
Ik geef het stokje door aan auteur/illustrator… Bies van Ede
Ik zou deze auteur/illustrator graag willen vragen… Je schrijft een filmscript. Wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een boek en een film?
Heb jij ook een vraag voor Bies van Ede? Stuur deze vraag dan naar marketing@kluitman.nl onder vermelding van: VRAAG AUTEUR IN DE SPOTLIGHTS.