Mariska Overman (De zomer die alles was) komt met nieuw kinderboek (10+) bij Kluitman


Het kinderboekendebuut De zomer die alles was van Mariska Overman maakte veel indruk in kinderboekenland. Voor dezelfde doelgroep schrijft ze nu aan een nieuw kinderboek dat minstens zo veel indruk zal maken. Duizend stukjes overal verschijnt in het voorjaar van 2025 bij uitgeverij Kluitman.

Kluitman-uitgever Mariska Budding: ‘Na zoveel prachtige reacties op De zomer die alles was, zou je denken dat de lat hoog ligt voor Mariska Overman bij een tweede jeugdroman. Maar ik kan verzekeren dat het weer net zo mooi, ontroerend en eigen is. Een inspirerend verhaal met prachtige filosofische zinnen die je niet onberoerd laten. En uiteindelijk is er altijd hoop. Wij kijken er enorm naar uit.’

DUIZEND STUKJES OVERAL
De 12-jarige Mijs begint dit jaar op de middelbare school. Ruim een jaar geleden overleed haar broer Joes, hij was toen net 12. Sindsdien loopt alles in het honderd. Ze voelt zich vaak boos, alsof er een bol bliksem in haar lijf woedt. Op school gaat iedereen haar uit de weg. Een dode broer en dat eindmusical-incident helpen niet om vrienden te maken. Haar ouders sturen haar naar een therapeut, die met het idee van een rouwbot komt.

In eerste instantie wil Mijs er niets van weten. Toch intrigeert het haar ook, en langzaamaan praat ze met computer-Joes (of nechte Joes, zoals ze hem noemt: een combinatie van nep en echt). Maar iedere keer merkt ze ook dat het niet helemaal klopt. Er mist iets.

Op school ziet ze Bowie regelmatig voorbijlopen. Hij was de beste vriend van haar broer en hij is de enige die haar echt aan durft te kijken. Al snel blijkt dat Bowie het maar niks vindt, een AI-versie van zijn beste vriend. Hij heeft daar ook een hele goede reden voor, die hij geheim houdt. Hij besluit Mijs mee te nemen op pad, naar de plekken waar hij met Joes was. Want Joes is niet die virtuele jongen op een scherm. Hij was er echt en hij was op al die plekken. En via die plekken groeit Joes in Mijs’ hart. Ze leert Joes beter kennen. Ze leert dat Joes ook deel van haar is, zowel in uiterlijke overeenkomsten als in karaktertrekken. En ze leert Bowie beter kennen: een bijzondere vriendschap groeit.

MARISKA OVERMAN
Mariska Overman (1970) woont en werkt in Hengelo. Ze is van oorsprong docent filosofie en levensbeschouwing. Samen met haar man ontwikkelde ze een kaartspel voor kinderen om de dood bespreekbaar te maken. Schrijven is haar grote passie. In 2017 debuteerde ze met de thriller Hoofdzaak en van haar laatste thriller Noorderlicht werden de filmrechten verkocht aan Dutch FilmWorks. In 2024 verscheen haar indrukwekkende jeugdroman De zomer die alles was die door zowel lezers als pers in de harten werd gesloten.

Duizend stukjes overal verschijnt in het voorjaar 2025 bij uitgeverij Kluitman