Stine Jensen en Ellie Lust schrijven samen jeugdboek over alles wat (niet) mag


Wat is goed en wat is fout? Eind oktober verschijnt bij uitgeverij Kluitman het nieuwe filosofische jeugdboek Alles wat (niet) mag over dit thema. Het boek is een unieke samenwerking tussen Stine Jensen en Ellie Lust. De illustraties worden gemaakt door niemand minder dan Zilveren Penseel-winnaar Marijke Klompmaker.

Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier in nood te redden? Mag je een straf uitzitten voor een familielid? Dat zijn lastige vragen. Van een strafbaar feit spreek je als je iets doet wat niet mag volgens de wet. Als je een strafbaar feit pleegt, krijg je dus een straf. Maar of je je goed of juist slecht gedraagt, wordt niet alleen door de wet bepaald. In dit boek laten Stine Jensen en Ellie Lust de lezer nadenken over hoe ingewikkeld het soms kan zijn om het goede te doen en om te weten wat dan goed is en waarom.

De illustraties zijn van Marijke Klompmaker (van onder andere Alles wat ik voel en Alles wat was). Een unieke samenwerking tussen drie vrouwen die ieder de helft zijn van een eeneiige tweeling.

ELLIE LUST
Ellie Lust (Amsterdam, 1966) weet van jongs af aan al dat ze het politievak in wil. Ze volgt een opleiding aan de politieschool in Amsterdam en later de opleiding tot wijkagent. Ze volgt ook meerdere trainingen op het gebied van communicatie en woordvoering. Na ruim twintig jaar als politievrouw in Amsterdam ‘op straat’ te hebben gewerkt, wordt Ellie in 2007 woordvoerder bij bureau communicatie van de Amsterdamse politie.
Ellie wordt bekend bij het Nederlandse publiek als politiewoordvoerder in nieuwsprogramma’s en diverse opsporingsprogramma’s, zoals Opsporing Verzocht. Daarna volgen televisieprogramma’s, zoals Wie is de Mol?, Ellie op Patrouille, Ellie in de Handel, Ellie Lust: Bizarre Zaken en momenteel staat ze wekelijks aan de desk als deskundige bij 112 Vandaag. In 2019 verscheen haar biografie Mijn jaren bij de politie. Alles wat (niet) mag – Het grote boek over goed en fout is haar kinderboekendebuut. Kijk voor meer informatie op www.ellielust.nl.

STINE JENSEN
Stine Jensen (Denemarken, 1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Voor en met kinderen schrijft ze boeken over zaken als gevoelens, opvoeden, identiteit en geluk. Ook schrijft ze inspirerende boeken voor volwassenen. Stine Jensens filosofische kinderboek Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met een Zilveren Griffel en Alles wat ik voel stond wekenlang bovenaan op de Kinderboekenbestsellerlijst. Stine is in 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Net als Ellie deed Stine mee aan Wie is de Mol?. Kijk voor meer informatie over Stine op stinejensen.nl.

MARIJKE KLOMPMAKER
Marijke Klompmaker woont en werkt in Groningen en heeft al tientallen boeken en tijdschriften geïllustreerd in Nederland en België. Ze tekent voor zowel kinderen als volwassenen. Het leukst aan illustreren vindt zij: de lezer verrassen, als het kan met een beetje humor en de fantasie die zij in illustraties voor kinderen kwijt kan. In 2021 ontving Marijke een Zilveren Penseel voor haar illustraties in Alles wat was. Alles wat (niet) mag is het zesde boek van Stine Jensen dat ze heeft geïllustreerd. Kijk voor meer informatie op www.marijkeklompmaker.nl.

Alles wat (niet) mag verschijnt op 27 oktober 2023.

> Kijk hier voor meer informatie of om dit boek alvast te pre-orderen.

Foto Stine en Ellie: Martijn Steiner Lovisa.